Piometrul
Denumirea acestei afectiuni vine din limba Latina unde pyo inseamna puroi iar metra uter. Piometrul este o infecie a uterului care apare plin cu puroi. Toxinele si bacteriile traverseaza peretele uterin si intra in circulatia sanguina producand efecte toxice si punand viata animalului in pericol. Fara tratament, moartea se va produce inevitabil.
Ce-l face pe medicul veterinar sa suspicioneze aceasta infectie?
Pacientii obisnuiti care fac piometru sunt catelele batrane. Desigur, si pisicile sunt afectate dar mai rar. Cel mai adesea ele si-au terminat perioada de calduri cu 1-2 luni in urma. Apetitul este scazut, si poate fi prezenta voma sau setea exagerata. De obicei, cervixul este deschis iar continutul purulent din uter se scurge la exterior emanand un miros respingator.
Exista si o forma de piometru cu cervix inchis in care nu sunt eliminate secretii uterine la exterior, fapt pentru care diagnosticul este mai dificil de pus. Femelele care au piometru cu cervix inchis sunt mai afectate, ca urmare a retinerii toxinelor in uter si de-aici efectul acestora pe cale generala.
Hemoleucograma releva o infectie puternica, iar diagnosticul se confirma prin examen ecografic.
Cum se produce aceasta infectie?
Odata cu fiecare ciclu de calduri, mucoasa uterina se ingroasa pentru a se pregati de o eventuala gestatie. Uneori, aceste ingrosari (proliferari) ale tesuturilor mucoasei uterine devin excesive si persistente (boala numita hiperplazia chistica endometriala). Acest tesut glandular ingrosat este mai receptiv la infectii. Uterul este in mod normal o cavitate sterila, nu insa si vaginul care este populat cu bacterii. Bacteriile patrund pe cale ascendenta din vagin in uter in timpul caldurilor, cand cervixul este deschis si astfel apare infectia si apoi puroiul filant, infectat.
Care este tratamentul obisnuit?
Tratamentul uzual al piometrului este chirurgical si consta in extirparea uterului si a ovarelor. Operatia este dificila atunci cand pacientul se afla in stare toxica. In momentul interventiei chirurgicale se vor administra antibiotice, ele fiind folosite si in zilele urmatoare. Deasemenea, dupa operatie, in functie de caz, e nevoie de de administrarea calmantelor sau de pastrarea in clinica a pacientului pentru cateva zile.
Este foarte important ca in momentul extirparii uterului sa fie extirpate si ovarele, asta pentru a indeparta influentele hormonale asupra glandei mamare si a bontului uterin ramas dupa operatie. Daca un ovar va ramane neextirpat, sau chiar o mica portiune din el, femela va continua sa intre in calduri, ca si cand nu ar fi fost castrata.
• Operatia dureaza in jur de 30 de minute si nu exista posibilitatea de recidiva.
• Interventia chirurgicala trebuie facuta chiar si la animalele care prezinta riscuri, fiind singura sansa de supravietuire.
Exista o alta alternative decat operatia?
Prin 1980 a mai fost incercata o schema de tratament pe baza de hormoni, Prostaglandine. Administrati injectabil, acestia produceau contractii uterine si prin acestea, eliminarea puroiului. Uneori apareau crampe uterine si discomfort pe parcursul saptamanii in care se facea tratamentul. Desigur ca acest tratament nu se face atunci cand e vorba de piometru inchis, existand pericolul ruperii uterului.
Inconveniente: Piometrul poate sa reapara. Pot sa apara rupturi uterine chiar daca este piometru cu cervix deschis, datorita contractiilor, ceea ce duce la peritonite si implicit la cresterea pericolului de a pierde animalul.
Prevenire
Castrarea este cea mai buna metoda de a preveni aceasta afectiune. Deseori proprietarii evita sa-si imperecheze catelele sau sunt indecisi, timpul trece, iar la un moment dat constata ca ar fi prea batrana sa mai fie castrata. O catea sau o pisica pot beneficia de castrare la orice varsta.
Cea mai buna remarca este aceea ca proprietarii trebuie sa stie ca piometrul poate aparea la orice varsta si ca riscul de a opera o catea cu piometru este cu mult mai mare decat al unei castrari, la fel si pretul.
sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale