Otita externa

Otita externa: o infectie a canalului sectiunii exterioare a urechii
Se poate intinde pana in zona mediana a urechii (otita medie), iar in cazurile si mai avansate, poate sa se extinda pana la urechea interna (otita interna), de unde infectia se poate raspandi in intreg corpul, spre sistemul nervos central si spre alte organe.
•    Ei au o predispozitie  mai mare catre otite din cauza faptului ca toate secretiile si descuamarile nu pot fi eliminate  prin simpla scuturare a capului si de aceea e nevoie de interventia stapanului sau a medicului veterinar in acest scop, dar si pentru extragerea parului care uneori creste in conduct si intretine umezeala, favorizand astfel aparitia infectiilor.
Afectiunea urechii pleaca de la supraproductia de sebum care apare ca raspuns la unele iritatii. Dermatitele alergice afecteaza si urechile, mai ales in cazurile recurente. Alte cause ale iritarii urechilor sunt raile auriculare, corpii straini (iarba sau ariste), dar si asa cum am aratat mai sus, parul crescut adanc in canal (mai frecvent la Caniche si Schnauzer). Umezeala cerumenului favorizeaza cresterea bacteriana si infectia.

•     Cainele prezinta discomfort in zona urechii, manifestat prin scarpinat, frecarea urechii de podea sau de mobila si scuturari repetate ale capului. Daca infectia atinge urechea medie apar inclinari ale capului, pierderea echilibrului si miscari neobisnuite ale ochilor.

 Tratament  
 Pasul 1
Cele mai multe infectii otice sunt rezolvate prin simpla spalare de catre un profesionist a urechii urmata de un tratament acasa. Daca in ureche sunt numai descuamari, se impune numai o dezinfectie si o spalatura; oricum, in cele mai multe cazuri este nevoie de spalatura pentru a examina conductul cu un otoscop. Pentru comfortul pacientului recomandam sedarea, pentru ca aceasta manopera, daca exista durere poate produce mari neajunsuri (daca animalul sare intr-un moment nepotrivit).
Pasul doi
Unii caini au otite cronice (infectia nu este controlata prin medicatia obisnuita sau reapare cand se intrerupe tratamentul). In aceste cazuri, secretia otica trebuie dusa la laborator, se face o cultura bacteriana, o antibiograma, apoi se aplica tratamentul specific.
Spalatura urechilor cu solutii dezinfectante, facuta acasa, ar trebui sa devina o rutina.
Pot fi facute apoi si alte teste pentru avedea de ce infectia reapare. Alergiile sunt cel mai des motiv pentru care bolile urechilor reapar.

 Pasul trei
In functie da gravitatea problemei, portiunea verticala a conductului va trebui deschisa chirurgical. Asta da posibilitatea ca secretiile sa fie indepartate mult mai usor si are rolul de a preveni descuamarile severe dupa un tratament local lung si ineficient. Acest procedeu urmareste rezectia peretelui lateral al urechii, existand mai multe metode.
In cazul in care canalul devine atat de afectat incat practic accesul este imposibil, se recurge la ablatia totala a acestuia ca optiune finala. Acesta este pasul final dupa infectii la care tratamentul medicamentos este imposibil.  Dupa ablatie, urechea nu mai are nevoie de tratament pentru tot restul vietii.
Unele informatii speciale despre infectiile cu Pseudomonas Aeruginosa(Proteus)

Pseudomonas Aeruginosa  este o specie aparte de bacterie; este rezistenta la aproape toate antibioticele. Frecvent, otitele recidiveaza, iar in timp multe antibiotice vor fi folosite. Cele mai multe bacterii sunt omorate in cursul tratamentelor locale si generale, ramanand una singura; Pseudomonas.
Daca avem noroc, cultura bacteriana ne va scoate in evidenta un Pseudomonas inca sensibil la Enrofloxacin sau Orbifloxacinne .  Trebuie mentionat ca numai doze speciale, foarte ridicate administrate in focar dar si general sunt eficiente.  Dozele neadecvate pot numai sa faca un Pseudomonas mult mai rezistent. Cu alte cuvinte, un astfel de microb trebuie tratat  definitiv de cand a fost diagnosticat; odata devenit rezistent la terapia orala, tratamentul devine infinit mai dificil.
Terapia orala este in general combinata cu unele tipuri de  solutii aplicate intraauricular. Exista si preparate pe care veterinarii le prepata singuri si nu de putine ori acestea s-au dovedit a fi foarte utile.

sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale