Giardia la caini
Prezentare generala
Giardia „traieste” la nivelul tractului intestinal si infectia poate fi asimptomatica sau poate produce simptome gastrointestinale. Protozoarul Giardia apare in doua forme. Forma activa (mobila) care traieste si se multiplica in tractul intestinal se numeste „trofozoit”. El poate fi recunoscut la microscop pe baza aspectului sau caracteristic asemanator intr-o oarecare masura cu fata unei maimute cu doi ochi si un nas. Trofozoitul traieste numai la nivel intestinal si nu poate supravietui in mediul ambiant. Cealalta forma se numeste chist si este considerata forma infestanta a parazitului. Fiecare chist contine in interiorul lui cate doi trofozoiti complet dezvoltati. Chisturile pot ramane viabile in mediul ambiant pentru multe luni si pot produce infectia daca intalnesc conditii satisfacatoare de umiditate si racoare.
Infectiile cu Giardia (denumite giardioza) nu prezinta predispozitie de sex sau rasa, dar sunt mult mai frecvent intalnite la animalele tinere si la cele aflate in spatii limitate, cum ar fi cele din canise, adaposturile de animale si magazinele de animale.
Majoritatea cazurilor de infectii cu Giardia la oameni apar in urma contactului persoana cu persoana sau de la apa contaminata, dar cu toate acestea animalele sunt purtatoarele unor tipuri (tulpini) de Giardia care sunt infectioase pentru om, astfel ca transmiterea animal-om este posibila din punct de vedere teoretic. Cainii se infecteaza prin ingestia chisturilor din mediul ambiant. Majoritatea infectiilor apar din cauza apei contaminate – balti, mlastini, lacuri, fantani si puturi de mica adancime si apa contaminata cu materii fecale.
Giardia produce imbolnavirea prin lezarea intestinului subtire, care conduce la maldigestie (incapacitatea de a descompune nutrientii in mod corespunzator) si malabsorbtie (incapacitatea de a absorbi in mod corespunzator nutrientii digerati). De asemenea, Giardia determina cresterea motilitatii intestinale, astfel diminuand timpul alocat intestinului pentru a digera si a absorbi nutrientii. Motilitatea intestinala crescuta poate fi manifestata prin flatulenta (productie excesiva de gaze) si diaree.
Ce ar trebui sa urmariti:
Diaree
Varsaturi
Pierdere in greutate
Flatulenta (gaze în exces)
Diagnosticul
Ingrijirea medicala veterinara de specialitate trebuie sa includa testele de diagnostic si recomandarile ulterioare. Testele de diagnostic sunt necesare pentru a identifica giardioza si a exclude alte boli. Aceste teste pot fi reprezentate de:
Un istoric medical complet si o examinare fizica (consult) meticuloasa. Testele specifice de diagnostic vor fi necesare pentru ca medicul veterinar sa diagnosticheze giardioza la animalutul vostru de casa.
Examinarea directa a amprentelor din materiile fecale la microscop pentru a pune in evidenta doua stadii diferite ale Giardiei denumite „chisturi” sau „trofozoiti”. Cel mai probabil, trofozoitii pot fi vizualizati in materiile fecale diareice, iar parazitul poate fi recunoscut pe baza miscarii sale rapide. Este cel mai probabil ca acele chisturi sa fie intalnite in fecalele semi-formate. Este nevoie de o suficienta experienta pentru ca examinatorul sa fie capabil sa recunoasca chisturile. Rezultatele pozitive ale acestei probe pun un diagnostic definitiv al giardiozei, dar nu uitati ca rezultatele negative nu exclud parazitoza.
Metoda flotatiei cu sulfatul de zinc pentru a identifica chisturile de Giardia. O proba de materii fecale este amestecata cu o solutie de sulfat de zinc intr-un tub de testare si, dupa cateva minute de prelucrare, chisturile de Giardia (daca sunt prezente) vor flota in partea de sus a solutiei de unde pot fi colectate si identificate la microscop. Acest test efectuat pe trei probe de fecale diferite prelevate de la acelasi caine este capabil sa detecteze Giardia cu o precizie de 96%.
O tehnica ce foloseste imunosorbenti si enzime (ELISA) poate identifica antigenii de trofozoitii de Giardia in fecale. Medicul veterinar poate efectua testul in cabinetul lui sau poate trimite o proba de fecale catre un laborator autorizat.
Imunofluorescenta directa pentru a identifica chisturile de Giardia in fecale.
Prelevarea probelor de la nivelul duodenului (prima portiune a intestinului subtire) in timpul endoscopiei si examinarea acestora de prezenta trofozoitilor de Giardia.
Diagnosticul diferential
Cel mai comun simptom al giardiozei este diareea, dar exista multe alte cauze ale diareei. Cateva dintre aceste cauze sunt reprezentate de:
Deranjamente de origine alimentara: modificarile bruste in dieta, supraalimentarea, imprudentele de natura alimentara, cum ar fi cotrobairea in gunoi sau consumarea prea multor resturi alimentare ramase de la masa stapanului.
Medicamentele: aspirina si medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene similare cum ar fi Ibuprofenul; multe dintre antibiotice, medicamentele anticanceroase, metalele grele (plumbul, arsenicul) si insecticidele.
Alti paraziti reprezentati de viermi (nematode, ascarizi, tenii, Trichocephalus spp.) si protozoare (coccidia, Entamoeba, Trichomonas, Balantidium).
Virusuri: parvovirus, coronavirus.
Bacterii: Salmonella, Campylobacter, Clostridium, E. coli.
Obstructia tractului intestinal cauza de corpi straini.
Tumori ale tractului intestinal.
Obstructia mecanica a tractului intestinal determinata de volvulus (torsionarea intestinului) sau invaginatie (telescoparea intestinului in el insusi).
Tulburarile metabolice cum ar fi insuficienta renala, insuficienta hepatica si hipoadrenocorticismul.
Tratamentul
Mai multe medicamente au fost utilizate pentru a trata infectiile cu Giardia la animalutele de companie. Medicamentele antiparazitare reprezinta cea mai importanta parte a tratamentului, dar masurile suplimentare cum ar fi adaugarea fibrelor in alimentatia pot imbunatati consistenta materiilor fecale si de asemenea, pot grabi recuperarea animalutului vostru. Tratamentul in cazul animalutelor de companie cu giardioza poate include unul sau mai multe dintre urmatoarele medicamente:
Metronidazol este un antibacterian care a fost larg utilizat in tratarea cainilor cu Giardia, precum si a oamenilor. Acest medicament are o eficacitate rezonabila impotriva Giardiei si, in plus, prezinta avantajul de a fi eficient si impotriva altor protozoare parazitare, precum si impotriva unor bacterii care ar putea contribui la aparitia diareei. Efectele adverse asupra sistemului nervos s-au produs in urma administrarii dozelor mari.
Fenbendazolul este un deparazitant care omoara viermii parazitari comuni cum ar fi nematodele, ascarizii si Trichocephalus spp. Atunci cand este administrat la dozajul uzual, fenbendazolul este, de asemenea, foarte eficient si impotriva Giardiei. Fenbendazolul este foarte sigur si destul de ieftin.
O combinatie de praziquantel, pyrantel şi febantel reprezinta o alta medicatie antiparazitara utilizata impotriva viermilor paraziti, cum ar fi nematodele, ascarizii, Trichocephalus spp. si teniile. Studiile recente au aratat ca aceasta combinatie este, de asemenea, eficienta si impotriva Giardiei. Tratamentul va trebui administrat numai pentru trei zile consecutiv. Medicamentul este putin mai scump.
Tratamentul optim al animalutului vostru de companie solicita o asociere a ingrijirii medicale de specialitate si a celei de la domiciliu.
Ingrijirea la domiciliu si preventia
Administrati toate medicamentele exact intocmai cum v-au fost prescrise de catre medicul veterinar. Toate medicamentele prescrise vor trebui administrate pentru a va asigura ca infectia a fost eliminata. Anuntati-va medicul daca intampinati dificultati in a-i administra animalutului vostru medicamentele prescrise.
O hrana bogata in fibre poate imbunatati consistenta fecalelor la animalele de companie cu diaree asociata infectiei cu Giardia.
Decontaminarea mediului este o parte importanta a procesului de preventie a infectiei cu Giardia. In menajeriile cu mai multi caini si in situatiile in care animalele sunt limitate intr-un mediu restrans (exemplu, canise, adaposturi de animale, pet-shopuri), igienizarea adecvata este cruciala pentru a preveni contaminarea de la un animal la altul. Toate materiile fecale trebuie inlaturate din custi, alei si curti. Canisele vor trebui curatate cu dezinfectanti adecvati si uscate complet inainte de a le permite animalutelor de companie accesul in ele.
Toate animalele ar trebui tratate cu o medicatie adecvata inainte de a fi introduse intr-o colectivitate sau intr-un mediu cu mai multe animale.
Imbaierea animalelor inainte de a le introduce intr-un mediu necontaminat permite eliminarea fecalelor si a chisturilor infectante de pe blana acestora.
Proprietarii de animalute de companie vor trebui sa inlature fecalele din curte, sa evite sa le permita acestora sa bea din mlastini si lacuri si sa le imbaieze cu regularitate pentru a indeparta orice urme de fecale de pe blana lor.
Dupa terminarea tratamentului, prezentati-i medicului vostru veterinar o proba proaspata de fecale pentru a confirma eficienta tratamentului. Daca, dupa cateva zile de tratament, nu se constata nicio imbunatatire, mergeti cu animalutul la medicul veterinar pentru o reevaluare.
Un vaccin conceput pentru a ajuta la prevenirea bolilor cauzate de Giardia a fost recent dezvoltat (GiardiaVax). Proprietarii de canise, adaposturi de animale si pet-shop-uri, precum si crescatorii si proprietarii de animale de companie care sunt detinatorii mai multor exemplare poate ca vor dori sa discute cu medicii lor veterinari despre utilitatea acestui vaccin. Cainii in varsta de 8 saptamani sau mai mari primesc o doza de vaccin si o a doua doza la un interval de 2-4 saptamani, mai tarziu. Imunitatea se pare ca dureaza pana la un an de zile. Rapelurile anuale sunt recomandate.
Transmiterea Giardiei de la animale la oameni este un subiect controversat. Exista putine dovezi potrivit carora omul s-ar infecta de la caini. Cazurile de giardioza la om, de regula, se produc ca urmare a contactului persoana-la-persoana sau prin apa de baut contaminata. Pana cand aceasta controversa este rezolvata, toate animalele infectate ar trebui tratate indiferent daca manifesta sau nu simptome. Cea mai buna modalitate de a detecta infectia este aceea de a solicita medicului vostru veterinar sa verifice o proba de fecale a animalutului vostru de cel putin doua ori pe an.
sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale