Erlichioza la caini

Ce este Erlichia?

Ehrlichia, denumita dupa numele doctorului Ehrlich, primul care a descris aceast parazit, este un microorganism care traieste in celulele sangelui la diferite gazde. Diferite tipuri de Ehrlichia traiesc in tipuri diferite de globule albe. Gazdele pot fi oamenii, animalele de companie sau animalele salbatice. Ele trec de la o gazda la alta prin intepaturile capuselor iar localizarea lor intracelulara le face greu de distrus, pentru ca majoritatea antibioticelor nu patrund in interiorul celulelor.

Despre tipurile de Erlichia
Ehrlichia  au fost grupate dupa tipul de globule albe in care se localizeaza. Linia granulocitara de leucocite folosite de organism in invaziile acute inflamatorii au un nucleu foarte lobulat si o morfologie specifica intre celulele sanguine. Monocitele, folosite de catre organism in inflamatiile cronice au un nucleu mult mai rotund. Prin depistarea Ehrlichia in interiorul anumitor tipuri de globule albe ne putem orienta in mare masura si asupra tipului ei.

o Ehrlichia equi – traieste in granulocite (un tip de globule albe)
o Ehrlichia ewingii – tot in granulocite
o Ehrlichia canis – traieste in monocite (un alt tip de globule albe)
o Ehrlichia risticii (agentul pathogen al febrei Potomac la cai) – deasemenea traieste in monocite.
o Ehrlichia platys – traieste in trombocite (celulele responsabile de coagularea sangelui)
Odata cu noile descoperiri ale biologiei moleculare, s-a demonstrat insa ca aceste reguli nu sunt absolute. Astazi, pentru identificarea tipului de Ehrlichia se folosesc secventele de ARN. In prezent, unele microorganisme despre care pana acum s-a crezut ca sunt Ehrlichia au fost incluse in alte grupuri; lista actuala a microorganismelor considerate Ehrlichia este urmatoarea:
o Ehrlichia canis (cele mai multe infectii la caine)
o Ehrlichia ewingii (in general la caine)
o Ehrlichia chaffeensis (produce infectii la om)
o Ehrlichia ruminantium (la rumegatoere)
(Ehrlichia risticii este acum clasificata ca Neorickettsia risticii, iar Ehrlichia platys este acum denumita Anaplasma platys. Ehrlichia equi, Ehrlichia phagocytophila si ehuman granulocytic Ehrlichial granulocitara umana a fost reclasificata ca Anaplasma phagocytophila).
Ce este pancitopenia tropicala?
Desi se stia despre faptul ca Erlichiile pot infecta cainii, problema a devenit mai intens studiata atunci cand cainii de rasa Ciobanesc German ai armatei Americane care participau la razboiul din Vietnam s-au infectat cu un microorganism care le ataca celulele sangelui, atat pe cele ale cat si pe cele rosii. Boala a fost denumita pancitopenie tropicala canina. A fost studiata si s-a constatat ca aria ei de actiune nu era numai Asia de Sud-Est ci de fapt si U.S.A.
Prin 1980 a devenit clar ca si oamenii pot fi afectati de Ehrlichia si cercetarile s-au intensificat.

Se spune ca rasa Ciobanesc German are o receptivitate mai mare si face forme mai grave.
Ce tipuri de capuse sunt implicate in infectia cu Ehrlichia?
Diferite specii de Ehrlichia sunt raspandite de diferite tipuri de capuse.
Capusa maronie a cainelui (Rhipicephalus sanguineus) raspandeste de obicei Ehrlichia canis, Ehrlichia ewingii, dar si alte boli.
Capusa „steaua singuratica” (Amblyomma americanum) este vector principal pentru Ehrlichia ewingii.

Este important de retinut ca acolo unde sunt capuse exista si multe boli transmise de acestea: Boala Limme, Babesioza, Anaplasmmoza dar si altele pe care poate nu le stim astazi. Se poate ca un pacient care traieste intr-o zona unde sunt multe capuse sa fie infestat cu mai multe tipuri de paraziti ai sangelui transmisi de acestea.

Cand se imbolnavesc cainii?

Sunt 3 forme de evolutie ale bolii: acuta, subclinica si cronica.

Forma acuta: Apare cam la 3 saptamani dupa ce gazda a fost muscata de catre capusa purtatoare de Erlichia. Parazitul se multiplica in aceasta perioada si ataca membranele globulelor albe. Numarul de trombocite va scadea si apare un proces de distrugere autoimuna a acestora. Cainele devine apatic, nu mananca si apare hipertrofia ganglionilor limfatici. Poate aparea febra dar rareori se intampla ca in aceasta faza cainele sa moara. Multi reusesc sa treaca peste boala prin propriile forte dar altii intra in faza urmatoare.

Faza subclinica: Cainele pare normal. Organismul sau a sechestrat in splina sau in ficat parazitii si este esential sa-i tina acolo. Cainele poate sta in aceasta faza cateva luni sau chiar ani. Singurul semn ca este infectat cu Erlichia este reducerea numarului de trombocite sau cresterea numarului de globuline, evident la o analiza a sangelui. Proteinele din sange sunt impatrite in albumine (sunt transportori importanti) si globuline (orice alte proteine din sange, inclusiv anticorpii). Stimularea indelungata a sistemului imunitar va duce la cresterea numarului de globuline.

Forma cronica: In aceasta faza cainele devine din nou bolnav. Pana la 60% din cei infectati cu Ehrlichia canis vor avea sangerari datorita reducerii numarului de trombocite. Pot aparea inflamatii profunde ale ochiului numite uveite, ca rezultat al stimularii indelungate a sistemului imunitar. Desemenea, pot fi vazute si efecte neurologice ale bolii sau glomerulonefrite cu pierderi masive de proteine prin urina. Cresterea numarului de globuline se intalneste aproape in toate cazurile ajunse in aceasta faza, albuminele fiind adesea scazute. Cei mai multi caini nu prezinta pancitopenie completa (reducerea numarului de celule albe din toate liniile).

Infectia cu Ehrlichia ewingii pare sa produca si artrite in plus fata de cele descries mai sus.

Cum se pune diagnosticul ?
Diagnosticul nu se pune printr-un singur test ci presupune o colectare de rezultate. Primul pas este depistarea semnelor clinice:
febra, hipertrofia ganglionilor limfatici si artritele multiple.
• scaderea numarului de trombocite, numar crescut de globuline si anemie medie la testele de sange.

Atunci cand se suspicioneaza Erlichioza se impune testul anticorpilor din sange. Daca acesta este pozitiv inseamna ca acel caine a fost expus la infectia cu Ehrlichia si nu inseamna neaparat ca avem de-aface cu o infectie activa in acel moment. Un rezultat negativ la test nu exclude definitiv infectia cu Erlichia deuarece un pacient foarte bolnav nu mai poate produce anticorpi la fel cum si un pacient aflat la inceputul bolii nu a inceput inca sa produca anticorpi. Nivelul anticorpilor sau titrul de anticorpi se poate afla prin imunofluorescenta (IFA) sau prin testul ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay).  IFA este testul traditional. Metoda ELISA este inclusa in testele  IDEXX labs (the snap 3DX test) care includ si testele pentru boala Limme si Dirofilarioza(Heart worms). Pana cand titrul de anticorpi incepe sa scada trec 6-9 luni.
Recent, a devenit disponibil si testul PCR pentru derminarea prezentei actuale a Erlichiei in organism. Combinarea testului PCR cu cel de titrare a anticorpilor este recomandata de American College of Veterinary Internal Medicine.

Tratamentul
In ciuda faptului ca este unul din cele mai vechi antibiotice aflate in uz la ora actuala, Tetraciclina ramane inca cel mai eficient medicament impotriva Erlichiilor dar si a altor paraziti ai sangelui. Doxiciclina, un derivat modern al Tetraciclinei, castiga in ultima vreme teren datorita orarului de administrare mai lejer. Tratamentul dureaza in jur de o luna. Raspunsul initial este rapid, ameliorarea starii de sanatate a cainelui fiind evidenta dupa primele doze.
Din cauza faptului ca reactiile imunomediate secundare la Erlichia reprezinta o problema (de ex. artritele imunomediate sau pierderile imunomediate de trombocite), corticosteroizii de tipul Prednisonului pot fi folositi pentru a imbunatati situatia, pana cand antibioticele incep sa-si faca treaba.

Dupa infectie, este posibila si reinfectarea, ceea ce inseamna ca organismul nu ramane imun.
Recent, Imizolul (Imidocarb dipropionate), administrat injectabil, o singura injectie subcutanata sau intramusculara, cu repetare la 2 saptamani, in asociere cu Doxiciclina, se pare ca reprezinta cea mai buna formula de tratament.

sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale