Displazie de sold (Caine)
Displazia de sold este o afectiune comuna, genetica, ce cauzeaza cainelui dureri si schiopatare. Boala reprezinta instabilitatea articulatiei soldului care afecteaza de obicei ambele solduri. Aceasta afectiune duce la osteoartrita, care poate fi controlata cu analgezice, exercitii/ scadere in greutate sau chrurgical.
Denumire populara: Displazie de sold
Denumire stiintifica: Malformatie si degenrare coxofemurala, subluxatie congenitala bilaterala.
Diagnostic
Semnalmente clinice primare: durere, schiopatare, dificultate in a se ridica si in a merge pe scari, mers topait ca de iepure, atrofie musculara.
Incidenta boala: In ciuda existentei programelor de control al displaziei de sold aplicate de crescatori, incidenta ramane in continuare crescuta, intre 10 si 48%. Rasele cu cea mai mare incidenta includ ciobanestii germani, rottweilerii si labradorii/ golden retrieverii. Rasele cu incidenta minima sunt greyhound-ii, ogarii afgani si ogarii irlandezi.
Distributie geografica: N/A
Cauze: predispozitie genetica, slabirea soldului, factori de mediu.
Diagnostic diferential: ruptura a ligamentului incrucisat, trauma, luxatie de rotula, fracturi, afectiuni ale coloanei vertebrale, boala transmisa de capuse.
Prezentare generala: Displazia de sold (care inseamna fie o malformatie fie o degenerare a articulatiei coxo-femurale sau soldului) este o boala genetica ereditara ce afecteza de obicei rasele mari. Desi exisa examene si regulamente in privinta inmultirii cainilor cu displazie, totusi aceasta problema apare la rasele de caini in proportii de 10%-40%. Rasele cele mai predispuse sunt rottweilerii, ciobanestii germani, labradorii si golden retrieverii, dar in general orice rasa mare este expusa.Instalarea semnelor clinice se poate face chiar si de la varsta de 3 luni dar pot aparea la orice varsta. Semnele cele mai frecvente sunt durerea zonala, schiopatura, anchiloza, dificultatea la ridicare sau urcatul si coboratul scarilor cu dificultate, pierderea masei musculare la nivelul soldului si membrului posterior. Mediul, alimentatia si rata de crestere sunt factori ce intra in corelatie cu exprimarea acestei boli sau aparitia si dezvoltarea altor afectiuni ca artroza sau in cazul de fata, coxartroza. Cainii supraponderali si cei necastrati pot avea o incidenta crescuta si o exprimare mai grava a acestei afectiuni.
Prognostic: Daca tratamentul medicamentos nu isi face efectul, este necesara interventia chirurgicala. Displazia de sold nu poate fi vindecata medicamentos sau chirurgical. Cainii cu displazie de sold necesita ingrijire pe intreg parcursul vietii.
Tratament
Tratament acasa: Nutritia adecvata si un program de exercitii sunt esentiale in prevenirea displaziei de sold. Obezitatea creste semnificativ stresul suportat de articulatii si va grabi degenerarea acestora. Veterinarul poate prescrie diete adecvate, menite sa reduca riscul displaziei de sold, atat pentru cainii care cresc rapid, cat si pentru adultii din rasele mari. Imperecherea cainilor cu displazie de sold este descurajata.
Tratament clinica: Primele mijloace de diagnosticare a displaziei de sold sunt examinarea ortopedica si radiografiile pelviene. Odata diagnosticata, veterinarul poate prescrie un tratament adecvat. Acesta debuteaza in general cu medicamente antiinflamatoare pentru a reduce durerea si inflamarea, suplimenti nutritivi, care pot include glicozaminoglicani polisulfatati, glucozamina si condroitin sulfat, care pot sustine sanatatea articulatiilor, scadere in greutate (daca este cazul) si exercitii. Cand tratamentul medicamentos nu mai atenueaza durerea si nu mai sustine mobilitatea la un nivel acceptabil, se poate lua in considerare o interventie chirurgicala. Tehnicile chirurgicale, adesea realizate de un chirurg veterinar, includ osteotomie pelviana tripla, sifiziodeza juvenila, inlocuire totala de sold, artroplastie prin excizie si altele.
sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale