Desi cunoscuta de aproapa un secol, aceasta boala a primit atentia cuvenita incepand cu anii 1980. Desigur, au aparut si confuzii, insa la ora actuala ea incepa sa fie cunoscuta si prezentata corect.
Borelioza la om si la caine
Mai intai de toate trebuie sa stim ca boala se manifesta complet diferit la om fata de caine. Dupa ce au fost muscati de o capusa care poarta in organismul sau agentul patoen al bolii – denumit Borrelia burgdorferi, 80% dintre oameni vor prezenta la locul respectiv o pata rosie dar in acelasi timp si semnele unei gripe usoare (e important de stiut ca numai in jur de 30% din persoanele muscate de capuse se prezinta la medic pentru a reclama faptul ca au fost muscatel de capuse iar la locul respectiv a aparut o pata rosie. In urmatoarele cateva saptamani, la aproximativ 15% din tre oamenii infectati apar dureri articulare si tulburari neurologice iar la 5% si tulburari ale ritmului cardiac denumite bloc atrio-ventricular.
Statistic, in saptamanile si lunile care urmeaza infectiei, s-a constatat ca 60% din oameni au episoade de dureri articulare si 5% manifesta semne neurologice. Ca o caracteristica, boala Lyme la om are trasaturile unei afectiuni cronice, de lunga durata.
La caini, apar rar manifestarile articulare, tarziu, dupa saptamani sau luni de la infectare si uneori febra. Extrem de rar apar semne neurologice si cardiace. Simptomele dispar insa rapid daca se administreaza un antibiotic adecvat.
Ce este grav la caini pe termen lung, este afectarea renala (glomerulonefrita), problema care apare cand sistemul imunitar este stimulat pentru o perioada lunga de timp de infectia latenta cu Borrelia burgdorferi.
Capusele si combaterea lor
Vectorul este un organism care transmite un germen infectios de la o gazda la alta. In cazul boreliozei (bolii Lyme), vectorul e reprezentat de o capusa. Ea transmite de la caini la caini sau la oameni Borrelia, un microorganism in forma de spirala (de aceea sunt denumite spirochete iar bolile spirochetoze).
Capusele se hranesc sugand sangele gazdelor. Pentru a opri coagularea sangelui gazdei in timpul hranirii, capusele trebuie sa regurgiteze anumite enzime care au efect anticoagulant. Acesta este si momentul in care spirochetele care se localizeaza in portiunea mijlocie a intestinului trec din corpul capusei in sangele gazdei.
Acest process necesita minim 48 de ore, ceea ce inseamna ca daca o capusa ce poarta spirochete este indepartata de pe corpul gazdei in mai putin de 48 de ore din momentul fixarii, spirochetele nu se transmit si ca urmare boala nu ar trebui sa apara.
Combaterea capuselor se face folosind lunar produsele destinate acestui scop, ele in general determinand moartea sau coborarea capuselor de pe caini in decurs de mai putin de 48 de ore.
Ca o curiozitate, sangele reptilelor contine in mod natural niste factori antiborelia care practic omoara spirochetele si previn transmiterea mai departe a bolii.
Borrelia burgdorferi: Spirochetele si depistarea lor
Acestea nu pot supravietui in afara corpului unei gazde, neaparat trebuie sa se afle in corpul capusei sau al unui mamifer pentru a supravietui. Exista mai multe subspecii ale Borrelia burgdorferi in diferite parti ale lumii.
Pe suprafata spirochetelor exista niste fractiuni proteice specifice. Prin modificarea acestora, spirochetele sunt capabile sa-si schimbe prezentarea si deci capacitatea de a fi recunoscute de catre celulele sistemului imunitar al gazdei, scapand astfel de la distrugere. Aceste fractiuni proteice pot lua cel putin 3 forme, prin aceasta, spirochetele dovedindu-se adevarati „maestri” ai deghizarii si camuflajului.
Ca urmare, apare o mare dilemma in punerea diagnosticului, pentru ca daca nici celulele sistemului imunitar al gazdei nu pot depista spirochetele, cum am putea-o noi?
Nivelul anticorpilor
Un caine cu simptomele bolii Lyme trebuie supus neaparat unui test specific. Pe ce se bazeaza acest test?
Deuarece este aproape imposibila crearea unei culture de spirochete, eforturile au fost indreptate catre depistarea anticorpilor impotriva proteinelor specifice de pe suprafata lor. Desigur, au fost intampinate unele probleme:
- Intr-o arie geografica in care boala Lyme este foarte raspandita, mai mult de 90% din caini vor avea anticorpi impotriva spirochetelor iar acestia persista mai multi ani. Cum se mai pot distinge astfel cainii care au infectii active de cei care au fost expusi dar cu mult timp in urma si nu manifesta clinic nici un semn?
- Cum mai distingem apoi anticorpii formati in urma vaccinului de cei formati in urma infectiei naturale?
- Cum deosebim anticorpii antiborrelia de cei ai altor boli produse de microorganisme asemanatoare (de ex. Leptospira)?
Solutia a fost gasita recent si se numeste Testul C6. Acesta este un test imunologic pentru anticorpii contra fractiunii proteice C6, fractiune care este unica si se gaseste numai pe suprafata Borrelia burgdorferi. Daca spirochetele isi schimba configuratia pentru a scapa de sistemul imunitar al gazdei, fractiunea proteica C6 ramane constanta si este oricand detectabila. Vaccinul nu contine aceasta peptida, astfel ca daca sunt vaccinati, cainii nu vor raspunde pozitiv la acest test. La fel si cainii infectati cu alte spirochete, nu vor raspunde pozitiv. Mai mult decat atat, testul este rapid, se poate face chiar in cabinet, durata fiind de aproximativ 10 minute.
In cabinetul nostrum se gaseste acest test (4Dx Snap).
Testul iese pozitiv in 3-5 saptamani de la infectie si ramane pozitiv inca un an.
Tratmentul
Consta in administrarea unor anumite tipuri de antibiotice sub diverse scheme.
Imbunatatirea starii clinice se observa in maxim 48 de ore.
Glomerulonefrita in Boala Lyme
Sistemul imunitar este activate in mod permanent datorita orezentei spirochetelor iar peste ani anticorpii se pot depozita in rinichi producand degradarea treptata a acestora. De aceea, este recomandat ca periodic, cainii pozitivi la testul pentru Borrelia burgdorferi sa fie testate in ceea ce priveste pierderile de proteine prin urina prin raportul uree/creatinina.
Vaccinarea
Vaccinul previne aparitia bolii la cainii care nu au fost deja infectati. El este util astfel la puisi cainii din zonele in care boala nu este prezenta, atunci cand sunt dusi in zone unde este raspandita. Vaccinarea se face anual si este disponibila si la noi in tara.
sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale