Bolile prostatei la caine

Prostata este o glanda accesorie a aparatului genital masculin, localizata in cavitatea pelvina, unde inconjoara uretra de la gatul vezicii urinare. Dupa castrare, aceasta glanda se atrofiaza pentru ca marimea sa este influentata direct de catre hormonii sexuali masculini. Afectiunile prostatei sunt relativ frecvente mai ales la masculii batrani necastrati, incidenta cea mai mare fiind in jurul varstei de 9 ani. Pot fi afectati insa si cainii castrati.

Simptomele bolii de prostata
Prezenta sangelui in urina, scurgeri uretrale sangvinolente, dificultate la defecare, scaderea fertilitatii si a apetitului sexual (la cainii necastrati). In functie de tipul bolii se poate observa si durere pe membrele posterioare si o stare generala proasta: scaderea apetitului, voma, scadere in greutate, depresie, febra.
Examene necesare
Suspicionarea bolii de prostata se bazeaza de obicei pe discutia cu proprietarul si pe examinarea generala, inclusiv examenul transrectal.
Mai departe, examenul de laborator al urinei si ecografia confirma diagnosticul.
Pentru a fi si mai siguri in confirmarea diagnosticului se poate colecta lichid din prostata pentru analiza sau se face punctia ecoghidata pentru a obtine o proba de biopsie
Bolile prostatei
Hiperplazia benigna a prostatei (HBP) afecteaza numai masculii necastrati si este echivalentul aceleiasi afectiuni de la om. Marirea glandei este rezultatul direct al stimularii hormonale si este considerata o consecinta naturala a imbatranirii. Sunt afectati aproximativ 50% din cainii in varsta de 4-5 ani.
Terapia medicamentoasa ofera o ameliorare temporara si recapatarea fertilitatii. Oricum, principalul tratament ramane castrarea deoarece aduce o ameliorare imediata si permanenta a bolii.
Infectiile bacteriene ale prostatei (prostatitele bacteriene) sunt produse de obicei de bacterii care ascend din tractul urinar inferior. Infectiile acute evolueaza sever si pun viata cainelui in pericol datorita posibilitatii de extindere a infectiei prin circulatia sangvina, putand aparea septicemia. Cele cronice sunt asociate cu infectii urinare repetate deoarece prostata infectata actioneaza ca o sursa de bacterii cauzand astfel episoade repetate de boala.
Simptomele unei infectii a tractului urinar inferior – urinari frecvente si dureroase, sange in urina si dificultati in urinare
In plus, daca se administreaza antibiotic, regresia prostatei este mai evidenta daca masculul este castrat. La cei necastrati, tratamentul este mai dificil, mai lung si de multe ori boala revine. La unii caini infectia poate progresa, apar abcese care necesita interventia chirurgicala sau drenajul ecoghidat
Chistii prostatici pot aparea secundar altor boli ale prostatei (hiperplazia benigna sau prostatite). Ei se pot situa in interiorul prostatei sau pe suprafata acesteia (la exterior – chisti paraprostatici). Tratamentul este chirurgical sau prin punctie ecoghidata, asociat cu antibioterapie.

sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale