Leucemia felina

Ce este virusul leucemiei  feline (FeLV)?

Virusul leucemiei feline, un retrovirus, se manifesta doar in interiorul celulelor infectate. Toate retrovisurile incluzand virusul imunodeficientei feline (FIV) si virusul imunodeficientei umane (HIV) produce o enzima revers-transcriptaza care permite acestora sa insereze copii ale materialului lor genetic in genele celulelor infectate. Desi inrudite, virusul leucemiei feline si virusul imunodeficinentei felie difera in mai multe feluri, de exemplu prin forma. Aceste doua virusuri sunt destul de diferite si din punct de vedere genetic, deoarece componentele proteice sunt foarte neasemanatoare, atat ca si marime cat si ca si compoziție. Chiar daca multe dintre bolile cauzate de virusul leucemiei feline si virusul imunodeficienței feline sunt similare, difera modurile specifice prin care acestea sunt cauzate.

Cat de raspandita este infectia?

Pisicile infectate cu FeLV se gasesc in toata lumea, dar prevalenta infectiei difera semnificativ in functie de: varsta, starea de sanatate, mediul inconjurator si obiceiurile pisicii.

In Statele Unite pisicile sunt infectate cu FeLV in proportie de 2-3%. Rata infectarii creste semnificativ pana la 13% sau mai mult la pisicile care sunt bolnave foarte tinere sau fac parte din categoria de risc.

Cum se transmite FeLV?

Pisicile infectate cu FeLV serversc drept sursa de infectare. Virusul se gaseste in concentratii mari atat in saliva, secretiile nazale, cat si in urina,  fecalele si laptele pisicii infectate. De la pisica la pisica infectarea poate aparea la plaga muscata, in timpul ingrijirii reciproce si, foarte rar, prin folosirea in comun a litierelor si a vaselor de hrana. Transmiterea virusului poate avea loc de la mama la pisoii ei – fie inainte de fatare (transplacentar), fie in timp ce sunt alaptati. FeLV nu supravietuieste mult timp in afara corpului pisicii, probabil mai putin de cateva ore in conditii normale de locuit.

Care pisici sunt cele mai predispuse infectiei?

Acestea sunt pisicile care intra in contact cu alte pisici infectate, fie prin contact direct, fie prin plagi muscate. Aceste pisici pot fi:
– Pisici care traiesc cu alte pisici fara sa se stie ca acelea sunt infectate;
– Pisici care hoinaresc, ce pot fi muscate de alte pisici infectate;
– Pisoi ce sunt fatati de catre mame infectate;
Pisoii sunt mult mai susceptibili la infectie decat adultii, de aceea ei sunt expusi unui risc mai mare de infectie. Odata cu maturizarea pisoilor, acestia dezvolta rezistenta crescanda la infectia cu FeLV. De exemplu, cantitatea de expunere la virus suficienta sa infecteze 100% din pui va infecta doar 30% sau mai putin din adulti. Pe de alta parte, chiar si adultii sanatosi pot fi infectati in cazul in care sunt expusi suficient

Ce face FeLV la o pisica?

FeLV produce numeroase efecte adverse corpului pisicii in diferite moduri. De cele mai multe ori cauzeaza cancer, afectiuni ale sangelui, si poate de asemenea sa duca la o stare de imunodeficienta a pisicii care impiedica abilitatea pisicii de a se apara impotriva altor infectii. Aceleasi bacterii, virusuri, protozoare si fungi care pot fi gasiti in mediul de zi cu zi, care de obicei nu afecteaza animalele sanatoase, pot cauza imbolnaviri severe acelor pisici cu sisteme imunitare slabite. Aceste infectii secundare sunt responsabile pentru multe boli asociate cu FeLV.

Care sunt simptomele?

In etapele initiale ale infectarii este obisnuit ca pisicile sa nu manifeste simptome. Pe de alta parte, in timp (saptamani, luni sau chiar ani), sanatatea pisicii se poate degrada progresiv sau poate fi caracterizata de boli care recidiveaza, intercalate cu perioade de sanatate relativa. Dintre simptome amintim:

– pierderea apetitului;
– pierderea progresiva in greutate urmata de extenuare severa in stadiile avansate ale bolii;
– starea precara a blanii;
– umflarea ganglionilor limfatici;
– febra cronica;
– gingii si alte mucoase palide;
– inflamarea gingiilor (gingivita) si a gurii (stomatita);
– infectii ale pielii, ale vezicii urinare si a aparatului respirator superior;
– diaree cronica;
– convulsii, schimbari comportamentale si alte tulburari neurologice;
– diverse afectiuni oculare;
– la femelele nesterilizate – pierderea sarcinilor si alte afectiuni de reproducere;

Care sunt cele doua etape ale infectiei cu FeLV?

FeLV este prezent in sange, afectiune numita viremie, de-a lungul a doua etape ale infectiei:
– Viremie primara – o etapa incipienta a infectiei cu FeLV. In timpul acestei etape unele pisci reusesc sa produca un raspuns imun eficient, sa-si curete organismul de virus, si sa opreasca progresia catre urmatoarea etapa.
– Viremia secundara – o etapa inaintata a infectiei cu FeLV – este caracterizata prin infectie cronica a maduvei osoase si a altor tesuturi. In cazul in care infectia cu FeLV ajugne la aceast stadiu, nu exista cale de intoarcere, majoritatea coplesitoare a pisicilor vor ramane infectate pe viata.

Cum se diagnosticheaza infectia cu FeLV?

Exista doua teste care depisteaza infectia cu FeLV folosite in mod obisnuit. Ambele detecteaza o componenta proteica a virusului care circula prin sistemul sangvin.

ELISA, si alte teste similare, se pot face in cabinetul veterinarului. Testele tip ELISA detecteaza atat viremia primara cat si cea secundara.

IFA – acest test se face intr-un laborator de diagnosticare. Testul IFA detecteaza doar viremia secundara, deci majoritatea pisicilor testate pozitiv cu IFA raman infectate tot restul vietii.

Fiecare din aceste metode de testare are puncte forte sau slabe. Veterinarul poate sugera initial un test ELISA, dar in unele cazuri trebuie facute si / sau repetate ambele teste in vederea stabilirii cu exactitate a stadiului infectiei.

Cum imi protejez pisica de a se infecta?

Singura modalitate sigura de a proteja o pisica de infectia cu FeLV este sa ii previi expunerea la alte pisici care sunt infectate.
– Tineti pisicile in casa, izolate de alte pisici potential infectate si care le-ar putea musca. Daca permiteti accesul pisicilor in exterior, tineti-le sub supraveghere, in curti inchise, pentru a nu le permite sa hoinareasca sau sa se bata cu alte pisici.
– Adoptati doar pisici neinfectate in aceeasi gospodarie cu pisicile sanatoase.
– Adapostiti pisicile neinfectate separat de cele infectate si nu permiteti ca acestea sa foloseasca in comun boluri de hrana si apa sau litiere;
– Luati in considerare vaccinarea cu FeLV a pisicilor neinfectate (vaccinarea pentru FeLV a pisicilor infectate nu aduce niciun beneficiu);
– Discutati avantajele si dezavantajele vaccinarii cu veterinarul;
– Vaccinurile FeLV sunt raspandite la scara larga, dar, tinand cont ca nu toate pisicile vaccinate vor fi protejate, prevenirea expunerii este principala metoda de protectie, chiar si pentru animalele vaccinate. Vaccinul FeLV nu determina un rezultat fals-pozitiv in cazul testarii prin ELISA, IFA sau alte teste disponibile.
Ce trebuie sa fac in cazul in care tocmai am descoperit ca am o pisica infectata cu FeLV si am si alte pisici in gospodarie?
Din nefericire, multe pisici infectate cu FeLV nu sunt diagnosticate decat dupa ce au trait cu alte pisici. In astfel de cazuri, toate pisicile din gospodarie trebuie testate. In  cazul ideal, pisicile infectate si cele neinfectate trebuie adapostite separat pentru a elimina posibilitatea transmiterii infectiei.

Ce facem cu pisicile infectate cu FeLV?

– Tineti pisicile infectate cu FeLV in interior pentru a preveni expunerea lor la alti agenti infectiosi si totodata pentru a evita transmiterea infectiei la alte pisici din vecinatate;
– Sterilizati pisicile infectate;
– Asigurati hrana completa din punct de vedere nutritional;
– Evitati mancarea negatita (carne cruda, oua) sau produse lactate nepasteurizate in vederea diminuarii riscului de a contacta infectii bacteriene sau infestari parazitare din mancare.
– Programeaza controale medicale cel putin de doua ori pe an. Desi o examinare detaliata a tuturor sistemelor corpului trebuie facuta, este necesar ca veterinarul sa acorde o atentie speciala sanatatii gingiilor, ochilor, pielii si a ganglionilor limfatici. La fiecare examinare sunt necesare analize complete ale sangelui, analize biochimice a serului si analize de urina. In plus, greutatea pisicii trebuie masurata si inregistrata, deoarece pierderea in greutate este deseori primul semn al degradarii sanatatii.
– Monitorizati atent starea de sanatate si comportamentul pisicii infectate cu FeLV si anuntati veterinarul de indata ce apar modificari.
– Nu exista dovezi stiintifice cum ca tratamentele alternative imunomodulatoare sau antiretrovirale aduc beneficii la starea de sanatate sau prelungesc durata vietii pisicii infectate.

Cat timp traieste o pisica infectata cu FeLV?

Este imposibil sa prezici cu acuratete speranta de viata a unei pisici infectate cu FeLV. In cazul in care se acorda ingrijiri adecvate si in conditii ideale, pisicile infectate pot ramane aparent in stare buna de sanatate timp de mai multe luni, desi cele mai multe pisici sucomba unei infectii secundare in primii doi-trei ani dupa infectare. Daca animalul a suferit deja de una sau mai multe boli severe ca rezultat al infectiei cu FeLV sau are febra cronica, pierderi in greutate sau cancer, atunci se asteapta ca aceasta sa aiba o speranta de viata mai scazuta.

Cum sa cureti casa in cazul in care adopti o pisica imediat dupa moartea unei alte pisici carea fost infectata cu FeLV?

FeLV nu supravietuieste in afara organismului pisicii mai mult de cateva ore in majoritatea mediilor. In schimb, pisicile infectate cu FeLV sunt deseori infectate cu alti agenti patogeni care pot afecta starea de sanatate a noului membru. Curatati si dezinfectati cu grija sau inlocuiti vasele de hrana si de apa, culcusul, litierele si jucariile. O solutie diluata de hipoclorit este un dezinfectat bun. Aspirati covoarele si curatati podelele, iar orice pisic trebuie vaccinata corespunzator inainte de a fi adusa in gospodarie.

Se pot infecta oamenii cu FeLV?

Studiile de laborator si epidemiologice nu au reusit sa furnizeze dovezi cum ca FeLV poate fi transmis de la pisica la om. Totusi, pisicile infectate cu FeLV pot fi purtatoare de alte boli. Persoanele cele mai vlunerabile sunt persoanele in varsta sau persoanele cu imunitatea scazuta (cum ar fi cei cu SIDA sau cei carora li se administreaza medicamente imunorepresoare ca de ex. chimoterapie), bebelusilor si fetilor. Se recomanda ca femeile insarcinate si persoanele cu sisteme imunitare suprimate, persoanele foarte tinere si foarte in varsta sa evite contactul cu pisicile infectate cu FeLV.

sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale