Raia auriculara
Este intalnitea atat la caini cat si la pisici.
Ce vede stapanul ?
• Scarpinatul excesiv si persistent in zona urechilor
• Scuturarea capului
• Agitatie, neliniste
• Urechile sunt dureroase la atingere iar cainele plinge atunci cand simte durere
• Secretie maronie in ureche
• Miros puternic al acestora
Vinovati de aceste semne sunt niste mici paraziti care traiesc pe suprafata conductului auditiv. Ei strapung pielea fina di aceasta zona pentru a se hrani, cauzand in acest fel inflamatie si discomfort. Daca afectiunea este lasata netratata, se vor dezvolta si bacterii, in timp, putandu-se ajunge la pierderea auzului.
Catelusii si pisicutele pot coopta aceasta boala de la mamele lor dar, deasemenea, raia auriculara se poate transmite de la un animal la altul, mai ales in crescatoriile de caini sau de pisici.
Cainii cu urechile lungi si lasate sunt mai predispusi catre aceasta afectiune deuarece nu se face aerisirea conductului, favorizandu-se astfel dezvoltarea bacteriana. Atunci cand un caine isi scutura excesiv capul, se pot rupe vase de sange dintre cartilajul pavilionului si piele , aparand astfel hematomul auricular, afectiune care are nevoie de un tratament atent pentru a se evita durerea si deformarea urechii.
Daca aveti un caine cu astfel de manifestari, urmati sfatul medicului veterinar si aplicati medicatia prescrisa(unguente sau lotiuni) atat cat acesta va va recomanda. In caz contrar, asa cum se intampla de obicei (cand stapanul vede o ameliorare si stopeaza tratamentul), parazitii si bacteriile vor supravietui, se vor multiplica si vor prelungi infectia.
In unele situatii, bacteriile (cele care produc infectiile secundare in raile auriculare), pot deveni rezistente la medicatia obisnuita. De data asta veterinarul va decide ce este de facut.
Raia urechilor o intalnim adesea acolo unde sunt deja prezente infestatii cu pureci, eczeme si infectii virale sau bacteriene. Stresul dintr-un loc cu multe animale (canisele) se asociaza de multe ori cu aceasta boala. De aceea, mentinerea igienei in aceste locuri, precum si asigurarea unui spatiu suficient pentru toti cateii nu este o simpla poveste.
Verificarea urechilor cainelui sau ale pisicii noastre trebuie sa devina o rutina. Va amintim ca o anumita cantitate de cerumen prezenta in canalul urechii este normala. Daca nu stiti sa le curatati corect urechile sau nu aveti cu ce, mai bine faceti o programare la veterinar pentru ca se pot produce leziuni grave.
In final…
Urechile cainilor si pisicilor sunt extrem de sensibile, ele fiind responsabile atat cu auzul cat si cu simtul echiliblului. Daca apar semnele raiei auriculare sau ale altor boli ale urechii, vizita la veterinar trebuie sa devina o prioritate in agenda dumneavoastra.
sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale