Hipotiroidismul
Ce este hipopotiroidismul?
Reprezinta scaderea nivelului sangvin de hormone tiroidieni (T4 Si T3) ceea ce are ca rezultat scaderea metabolismului celor mai multe tesuturi din organism.
Afectiunea poate fi primara – dobandita si idiopatica sau secundara. In boala primara, poate fi vorba de tiroidita limfocitara, atrofia din cauze necunoscute a foliculilor glandei tiroide, deficiente alimentare in iod sau tumori si infectii ale acestei glande.
Hipotiroidismul secundar apare ca urmare a secretiei insuficiente de TSH de catre hipofiza, hormonal care stimuleaza producerea T4 si T3 de catre tiroida, incriminate fiind in acest caz afectiunile hipofizare(infectii, neoplasme sau malformatii congenitale). Hipotiroidismul congenital se mai numeste si „cretinism” deuarece hormonii tiroidieni ajuta la dezvoltarea sistemului nervos si a scheletului.
Mai pot determina scaderea cantitatii de hormoni tiroidieni din sange si malnutritia sau glucocorticoizii precum si unele boli concurente.
Icidenta bolii in randul populatiei canine este de 1:300 – 1:500.
Rasele cel mai des afectate sunt Airdalle Terrier, Boxer, Cocker Spaniel, Teckel, Doberman, Golden Retriever, Canihe, Dog German, Setter Irlandez, Schnauzer pitic , Bulldog Englez, dar boala poate aparea la orice rasa.
Varsta la care boala apare cel mai frecvent este intre 4-10 ani, femelele castrate fiind mai frecvent afectate decat masculii (2.5:1).La pisici, hipotiroidismul apare extrem de rar, de regula dupa extirparea tiroidei.
Ce observa proprietarii?
Letargie, depresie, intoleranta la efort, cainele doarme mai mult, are schimbari de personalitate, ia in greutate inexplicabil, prezinta pierderi de par treptate, infertilitate. Semnele dermatologice se accentueaza in timp, apare alopecia biletarala simetrica, parul de pe coada cade (coada de „sobolan”), hiperpigmentatie, hiperkeratoza,seboree uscata sau uleioasa, uneori schimbarea culorii parului, infectii purulente ale pielii (piodermite).
La nivel cardiovascular apare bradicardie.
La nivelul aparatului reproductiv, frecvent infertilitate, la femele scurtarea estrului si lungirea anestrului (perioada de repaus ) iar la masculi scaderea libidoului (apetitului sexual) si atrofia testiculara.
Pot aparea si constipatii sau regurgitari ale hranei , semne nervoase, iar la nivel ocular uveite anterioare si lipidoza corneana.
Diagnosticul diferential se face cu hiperadrenocorticismul (manifestari cutanate similare) sau cu dermatoza datorata hormonilor tiroidieni.
Diagnosticarea hipotiroidismului se face prin dozarea T4 si eventual T3 si pe baza altor teste de stimulare a hormonilor tiroidieni sau a STH.
Tratamentul, in hipotiroidismul primar se face cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii, doza fiind diferita in functie de pacient si mai mare decat cea de la om (per kg greutate vie) datorita metabolismului mai intens al cainilor. Primele ameliorari apar la 7-10 zile, in aproximativ 3 luni de la inceperea tratamentului, rezultatele fiind vizibile.
Reevaluarea T4 se face la inceput la 4 saptamani de la inceperea tratamentului, apoi mai rar, in functie de starea clinica a pacientului.
Prognosticul, in boala primara este de regula bun, daca se administreaza medicatie corecta, nefiind probleme. Acestea apar in cazul suprapunerii altor boli sau in hipotiroidismul secundar sau congenital, la care prognosticul este rezervat spre defavorabil.
La puii cu hipotiroidism secundar pot aparea anomalii neuromusculare sau osoase ireversibile.
sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale