Dirofilarioza la caine
Dirofilarioza este o afectiune grava la caini care este produsa de parazitul numit Dirofilaria immitis. Parazitoza este endemica in regiunile cu clima calda, fiind transmisa de catre tantari. In Europa tarile din bazinul Marii Mediterane erau cel mai des afectate. Insa din cauza incalzirii globale, arealul de raspandire al tantarilor vectori ai acestei boli s-a extins, ajungand pana in tara noastra. Delta Dunarii si sudul tarii sunt cele mai expuse, insa au fost raportate cazuri de dirofilarioza canina chiar si in judetele din nord (Iasi). Cainii tinuti in spatii deschise sunt cei mai predispusi (maidanezii, cainii de curte), precum si cei de vanatoare, care exploreaza terenurile aflate in apropierea baltilor si lacurilor.
Transmitere si ciclu de viata al Dirofilaria immitis
Cainele este gazda definitiva a parazitului. Infectia mai poate afecta si pisicile, vulpile, lupul. Parazitoza la pisici este rara si dezvolta forme mai usoare. Tantarul este gazda intermediara si detine un rol esential in cresterea si transmiterea parazitului. Dintre cele 4 stadii de dezvoltare, 2 se petrec in organismul tantarului.
Totul incepe cand insecta suge sangele unui caine infectat. In circulatia cainelui calatoresc microfilariile, care reprezinta ouale viermelui. Cand tantarul se hraneste, ingera si aceste oua, care odata ajunse in corpul sau incep sa se dezvolte. Este nevoie de temperaturi ambientale peste 27 de grade Celsius pentru ca ouale sa eclozeze. De aceea dirofilarioza se manifesta doar pe timpul verii si doar in tarile cu clima calda. Dureaza 14 zile pana cand microfilariile trec din stadiul L1 in stadiul L2 si apoi din L2 in L3. Larvele aflate la al 3-lea nivel de devoltare, migreaza in aparatul bucal al tantarului, fiind pregatite sa infecteze gazda definitiva, cainele.
Cand femela tantar va musca un caine sanatos, va transmite larvele aflate in stadiul L3. In piele la locul muscaturii, larvele cresc, iar in 10- 15 zile trec la nivelul L4. Acum ele devine mobile, patrund in circulatie si se fixeaza in muschii toracelui si abdominali si asteapta aproape 2 luni pana cand ajung in stadiul final de dezvoltare,L5. Dirofilaria este acum in faza de adult tanar, pregatit sa se stabileasca definitiv la „casa lui”. Contrar denumirii inexacte, dirofilaria se aseaza in arterele pulmonare si doar in infectiile majore, cu zeci de indivizi, migreaza si in jumatatea dreapta a inimii. Aici adultii se maturizeaza sexual si la 6-7 luni de la infectare, sunt capabili sa elibereze microfilarii in circulatia cainelui. Cainele devine astfel sursa pentru transmiterea infectiei si la alti semeni, daca in ecuatia intra elementul de legatura, reprezentat de tantar.
Dirofilaria immitis este un vierme cilindric, foarte subtire, ca un fir de ata, de unde si numele stiintific. Femelele sunt mai lungi decat masculii, putand ajunge pana la 30 de cm. Masculii masoara doar 20- 23 de cm si au coada spiralata. Pot trai in organismul cainelui pana la 7 ani, formand colonii masive, care pot depasi 100 de indivizi. Elibereaza continuu microfilarii, care rezista in circulatia sangvina 2 ani. Se pare ca noaptea microfilariile se concentreaza in vasele de sange periferice, adica exact in momentul in care tantarii devin activi.
Semne clinice
Cainele nu prezinta semne de imbolnavire in primele 6-7 luni de la infectare. Este perioada „muta”, in care viermele se matureaza si nu elibereaza microfilarii. Bineinteles nici diagnosticul nu poate fi pus in acest interval. Larve in stadiul L5, in momentul in care migreaza spre inima, se pot rataci si ajung sa se stabileasca in organe precum: ochi, creier, arterele membrelor. Astfel apar semne nespecifice precum orbirea, convulsiile, schiopatat.
Doua mecanisme patogenice au loc in organismul cainelui din cauza parazitilor: iritarea arterelor pulmonare si obstructia vaselor de sange. Arterele pulmonare sunt cele care transporta sangele neoxigenat de la inima la plamani. Organismul sesizeaza prezenta parazitilor la acest nivel si incearca sa se apere prin intermediul inflamatiei. Din pacate rata de dezvoltare a viermilor este mult mai rapida decat mecanismele de aparare ale organismului. Arterele se degradeaza, iar in timp se ajunge la anevrisme si formarea de cheaguri de sange pe traiectul lor. Se poate produce chiar blocarea in totalitate a vaselor. In plamani in jurul vaselor parazitate se acumuleaza lichid, iar zone intinse de tesut pulmonar devin incapabile sa mai oxigeneze sange. Este momentul in care cainele prezinta primele semne clinice: tusea, repiratia ingreunata, astenia de efort (cainele oboseste rapid din cauza oxigenarii insuficiente).
In fazele avansate ale bolii apare si insuficienta cardiaca. In general, cand populatia de paraziti din arterele pulmonare creste, viermii migreaza in atriul si ventricolul drept. Inima pompeaza cu dificultate sange intr-un spatiu ingustat. Pentru a putea depune mai mult efort muschiul cardiac se ingroasa. Aceasta are efect negativ asupra transmiterii impulsului nervos si se ajunge la aritmii cardiace. Cand obstructia arterelor, respectiv a cordului drept este mare, inima nu mai poate pompa sangele si cedeaza. Moment in care viata cainelui este pusa serios in pericol.
Diagnostic
Semnele clinice (tusea seaca, sangerarile nazale, oboseala) sunt cele care trimit pacientul la medicul veterinar. Se vor efectua teste de sange care vor dezvalui prezenta: microfilariilor sau a anticorpilor specifici impotriva Dirofilariei. Dupa aceasta se vor face radiografii toracale pentru a descoperii gradul de obstructie arteriala.
Tratament
Este de lunga durata si foarte costisitor, insa din fericire eficient. Medicatia va solicita intens organismul cainelui de aceea mai intai vor fi testate organele vitale (rinichi, inima, ficat, plamani) pentru a descoperi daca pot face fata tratamentului. Se vor trata eventualele afectiuni descoperite la aceste organe si abia apoi se va instaura cura impotriva dirofilariei. Tratamentul este alcatuit din doua etape: in prima parte se vor elimina viermii adulti (medicatie pe baza de arsenic), iar apoi se vor eradica microfilariile. Vindecarea are loc atunci cand analizele de sange nu mai indica prezenta microfilariilor. Pe durata tratamentului cainele va fi scutit de orice efort fizic, pentru a preveni depunerea viermilor omorati in vasele sangvine ale plamanilor si pentru a oferi organismului posibilitatea sa ii absoarba lent.
Preventie
Din pacate in Romania nu exista tratament impotriva dirofilariozei. Boala este recent aparuta si rara. Medicatia se aduce din strainatate si este destul de scumpa (chiar si acolo). Exista un vaccin pentru prevenirea bolii, dar din nou la noi nu este accesibil. Totusi exista un mod mult mai simplu si ieftin de a va proteja patrupezii. Deparazitarea externa cu substante puternice, aplicate topic, regasite in produse ca: Stronghold, Advantix sau Frontline. Incepeti programul de deparazitari primavara si sustineti-l pana toamna cand sezonul cald va fi trecut. Astfel va scutiti cainele de suferinta unei bolii extrem de agresive, potential letala, dar si de costul piperat al unui tratament, si el dificil pentru caine.
sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale