Insuficienata renala acuta si cronica la caine

Insuficienta renala acuta (Caine)

Insuficienta renala acuta la caini este o afectiune grava, care ameninta viata cainelui, caracterizata prin diminuarea brusca a functiilor rinichilor, care se mentine timp de cateva ore sau zile, ceea ce duce la schimbari bruste in echilibrul fluidelor si al electrolitilor.
Denumire populara: Insuficienta renala acuta
Denumire stiintifica: Insuficienta renala acuta

Diagnostic
Semnalmente clinice primare: Letargie (depresie), anorexie (pierderea poftei de mancare), voma, diaree, deshidratare, ataxie (incoordonare sau stare ca de ebrietate, cum ar fi cea din intoxicatia cu antigel), crize convulsive

Semnalmente clinice secundare: Polidipsie (bea apa in exces), poliurie (urineaza mai mult decat normal), incontinenta urinara, respiratie urat mirositoare, ulcere bucale.
Incidenta boala: Incidenta exacta a insuficientei renale acute nu este cunoscuta, insa este mai putin frecventa decat insuficienta renala cronica.
Distributie geografica: N/A
Cauze: Leziuni de natura toxica, Aminoglicozide, Tetracicline, Etilenglicol (Antigel), Struguri sau stafide, Micotoxine, Scaderea tensiunii arteriale, Dezhidratare, Hemoragie, Stop cardiac congestiv, Septicemie, Insolatie, Antiinflamatoare nesteroidiene, Tromboza vasculara renala (cheaguri de sange), Infectie cu leptospiroza
Diagnostic diferential: Insuficienta renala cronica, boala Addison.
Prezentare generala: Insuficienta renala acuta poate afecta mai multe organe, avand in vedere ca rinichii indeplinesc mai multe functii vitale pentru organism. Rinichii filtreaza sangele si indeparteaza reziduurile, regleaza volumul si compozitia fluidelor din corp (electroliti si minerale), mentin echilibrul acido-bazic si produc hormoni. Insuficienta renala acuta (ARF) are 3 faze: inductia, mentinerea si recuperarea. Inductia incepe prin afectarea rinichilor urmata de scaderea capacitatii rinichilor de a concentra urina, ceea ce duce la cresterea concentratiei de reziduuri in sange. Faza de mentinere poate dura mai multe zile, pana la saptamani, si e caracterizata prin afectarea ireversibila a rinichilor si productie scazuta de urina. Animalele decedeaza de regula, sau sunt eutanasiate, daca nu sunt sustinute prin dializa. Cainii ce supravietuiesc acestei faze pot intra in faza de recuperare, care poate dura mai multe saptamani. Unii caini pot suferi pagube permanente, iar rinichii pot sa nu isi mai recupereze niciodata complet functiile.
Prognostic: Prognosticul general al ARF este rezervat; mortalitatea atinge 60% din totalul cazurilor de ARF. Daca un animal de companie afectat de aceasta boala supravietuieste 6-8 saptamani, atunci prognosticul pe termen lung se imbunatateste.

Tratament
Tratament acasa: Se pot administra fluide subcutanat odata ce starea pacientului s-a stabilizat. Medicul veterinar poate prescrie o dieta saraca in proteine sau fosfor.
Tratament clinica: ARF este o afectiune ce ameninta viata animalului si care necesita spitalizare si tratament intensiv timp de mai multe zile/ saptamani. Tratamentul include administrarea de fluide intravenos, corectarea echilibrului acido-bazic si a schimbarilor electrolitice. Tratamentul imediat poate implica remedierea afectiunilor ce ameninta viata animalului, ca hiperpotasemia (potasiu seric in exces) si acidoza. Pentru intoxicatia cu antigel, poate fi necesar tratamentul cu un antidot specific (etanol sau 4-metilpirazol). Dializa peritoneala sau hemodializa pot fi necesare in anumite situatii pentru a castiga timp pentru recuperarea rinichilor sau pentru transplant.

Insuficienta renala cronica (Caine)

Insuficienta renala cronica (CRF) este o tulburare progresiva cel mai frecvent asociata cu cainii invarsta, in care rinichii incet pierd capacitatea de a concentra urina si eliminarea deseurilor. Boala este asociata cu modificari ireversibile la structura rinichiilor, cum ar fi cicatrizarea si pierderea nefronilor, de unitatile functionale ale rinichilor.
Denumire populara: Insuficienta renala
Denumire stiintifica: Insuficienta renala cronica
Diagnostic
Semnalmente clinice primare: Poliuria (cresterea frecventei de urinare), hipostenuria (urina diluata), polidipsia (cresterea frecventei de baut), anorexie, varsaturi.

Semnalmente clinice secundare: Scadere in greutate, deshidratarea, vazul, pentru ca rinichii pierd capacitatea de a reabsorbi apa, orbire din cauza hipertensiunii arteriale, ulcere stomacale sau orale, exercitarea intoleranta datorita anemiei (nivel scazut de celule rosii din sange). La animalele tinere, inmuierea maxilarului sau a oaselor craniului, din cauza redistribuirii de calciu si fosfor în organism (cunoscut si sub numele de insuficienta renala osteodystrophy), slabiciune musculara, convulsii (rare).
Incidenta boala: Incidenta generala la insuficienta renala cronica la caini este de aproximativ 0,6 la suta din populatie, iar incidenta creste cu varsta.
Distributie geografica: Nu exista nici o distributie geografica pentru insuficienta renala cronica.
Cauze: Idiopatice (in cazul in care cauza nu este cunoscut), Pyelonephritis (infectie la rinichi), neoplazie (cancer), cum ar fi cancerul renal sau cancerul metastatic cu tumora initiala intr-o alta parte a corpului, amyloidosis, o conditie in cazul in care un tip de proteina numita amyloid este permanent depozitata in rinichi, nephrolith (piatra la rinichi), glomerulonephritis ca o tulburare imunitara care cauzeaza inflamatie de o anumita parte a rinichilor, numita glomerulus, lupusul, tulburari congenitale, cum ar fi rinichii polichistici, displazie renala sau hipoplazie, in cazul in care rinichii nu reusesc sa se dezvolte corect ca un embrion sau fat; orice cauza a insuficientei renale acute, daca nu este pe deplin tratata poate progresa la insuficienta renala cronica daca animalul supravietuieste pentru un timp destul de lung.
Diagnostic diferential: Insuficienta renala acuta, boala Cushing (hiperadrenocorticism), diabet.
Prezentare generala: Insuficienta renala cronica (CRF) este o tulburare progresiva in care rinichii incet pierd capacitatea de a concentra urina si de a elimina deseurile. Boala se caracterizeaza prin modificari ireversibile la structura rinichilor, cum ar fi cicatrizarea si pierderea de nefroni, de unitatile functionale ale rinichilor. Rolul rinichilor in filtrarea deseurilor, mentinerea echilibrului electrolitic si functia endocrina, afecteaza un numar de alte organe, sisteme, de asemenea. Pierderea apei prin intermediul rinichilor duce la cresterea urinara (poliliuria), urina diluata (hipostenuria) si a cresterea bautului de apa(polidipsia). Acumularea deseurilor de azot în sange ca urmare a scaderii de filtrare poate provoca anorexie si varsaturi. CRF poate, de asemenea, duce la tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arteriala) care duce la orbire, ulcere ale tractului digestiv, anemie, dezechilibre electrolitice (în special potasiu, fosfor si calciu), cresterea activitatii glandei paratiroide, slabiciune musculara si, eventual convulsii. Modificarile si pierderea functiei aparea peste câteva luni, ceea ce il face dificil de a determina cauza exacta a CRF în cele mai multe cazuri. Tulburari care pot duce la CRF includ conditii dobandite (cum ar fi infectiile renale si pietre la rinichi), tulburari congenitale in care rinichii nu reusesc sa se dezvolte in mod corespunzator, tulburari cauzate de sistemul imunitar (cum ar fi lupusul si amyloidosis) si cancerul. Orice caz de insuficienta renala acuta poate, de asemenea, sa se dezvolte în CRF, daca nu este complet tratat. CRF poate aparea la orice varsta a cainelui de sex masculin sau feminin. Cu toate acestea, este mult mai frecventa la caini peste 7 ani. Anumite rase au mostenit sau tulburari familiale care le predispun la dezvoltarea CRF, cum ar fi Basenji, Beagle, Bedlington terrier, Bernese mountain dog, Bull terrier, Cairn terrier, Shar-Pei, Chow Chow, Cocker spaniel, Doberman pinscher, Golden retriever, Keeshond, Lhasa Apso, Newfoundland, Norvegian elkhound, Pembroke welsh corgi, Rottweiler, Samoyed, Shih Tzu, Soft-coated wheaten terrier si Standard poodle.
Prognostic: CRF este o conditie ireversibila. Cand este depistat precoce, tratamentul poate incetini progresia acesteia. Etapa-tarzie a CRF are un prognostic slab.

Tratament
Tratament acasa: Dupa determinarea severitatii CRF, tratamentul de acasa de multe ori implica administrarea subcutanata de fluide (lichide sub piele), modificari de dieta si medicamente pentru a atenua simptomele.
Tratament clinica: Cand se suspecteaza CRF, cainele trebuie sa fie supus unei examinari fizice complete, cu sange si analize de urina. Alte boli trebuie sa fie excluse, inclusiv diabetul si boala Cushing, precum si un plan de tratament adecvat pus in aplicare. Acest lucru implica analize de sange, cum ar fi un set complet de analize de sange si analize chimice, analize de urina, cultura de urina, urina raportul de proteine / creatinina si masurarea tensiunii arteriale. Alte teste suplimentare pot include examinari cu ultrasunete, raze-X (radiografii), biopsie la rinichi, microalbumine din urina si masurarea ratei de filtrare glomerulara. Tratamentul este proiectat pentru a atenua simptomele care scad calitatea vietii si de a incetini evolutia bolii. Tratamentul poate presupune fluide intravenoase (IV), medicatie a tensiunii arteriale, antibiotice pentru infectiile rinichilor, reducatori ai aciditatii gastrice, medicatie pentru a modifica electrolitii (in special potasiu, fosfor si calciu), eritropoietina sau transfuzii de sange la adresa anemiei, modificari de dieta, cum ar fi completarea dietei cu omega-3 acizii polisaturati grasi sau de hranire a unui regim alimentar scazut in proteine si fosfor.
Actiuni preventive: Diagnosticul si managementul insuficientei renale cronice vor fi determinate de medicul veterinar.

sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale