Alergii ale pielii(Caine)
Dermatita alergica la caini este o boala comuna care provoaca inflamarea pielii si mancarimi. Infectii secundare ale pielii si urechilor apar frecvent. Exista teste disponibile pentru diagnosticare si tratamentul eficient al alergiilor de piele. Se pot recomanda si tratamente injectabile.
Denumire populara: Alergie a pielii la caini, Dermatita alergica de inhalare, Alergie la particule din aer.
Denumire stiintifica: Atopie canina, dermatita atopica
Diagnostic
Semnalmente clinice primare: prurit (mancarime) manifestat prin lins, muscat, scarpinat si frecat, adesea avand ca efect leyiuni la nivelul picioarelor, flancurilor, abdomenului, axilelor, fetei si/sau urechilor, eritem (roseata) al pielii dermic difuz sau localizat.
Semnalmente clinice secundare: Imbibarea cu saliva blanii (de la lins), alopecie (caderea parului), excoriatii (cruste liniare), coji, cruste, hiperpigmentare (piele inchisa la culoare) si lichenificare (piele ingrosata, ca de elefant) de la leziunile provocate prin scarpinare, piodermatita secudara (infectii bacteriene ale pielii), Malassezia dermatitis (infectie a pielii provocata de o ciuperca) si otita externa (infectie a urechii), conjunctivita, umflarea fetei, stranut.
Incidenta boala: Dermatita atopica este o dermatita pruritica comuna care afecteaza 10-15% din populatia canina.
Distributie geografica: Desi nu exista o anume distributie geografica, semnele clinice pot fi sezoniere sau nesezoniere, in functie de alergenul implicat. Aproximativ 80% din cainii cu dermatita atopica vor manifesta semne clinice nesezoniere. Aproximativ 80% vor manifesta semne clinice din primavara pana in toamna, iar 20% incep iarna.
Diagnostic diferential: Alte hipersensibilitati (la alimente, la muscaturile de purici, alergie de contact), ectoparaziti, foliculita (inflamarea foliculilor de par) datorata unei infectii bacteriene, dermatofita/infectii fungice, demodex, dermatita Malassezia.
Prezentare generala: Dermatita atopica apare de obicei la cainii cu varste cuprinse intre 6 luni si 7 ani, 70% dintre cainii afectati fiind intre 1 si 3 ani. La unele rase, primele semne clinice pot fi observate chiar de la varsta de 2 luni. Printre rasele cu predispozitie la aceasta afectiune se numara terierii, boxerii, lhasa apso, shi-tzu, pug, golden retreiver, labrador retreiver, dalmatian, cocker spaniel, setter, chihuahua, miniature schnauzer, tervueren belgian, shiba inu si beauceron. Dermatita atopica la caini poate fi mai des intalnita la femele decat la masculi, desi unele studii arata ca nu exista o prediliectie pentru un anumit gen.
Prognostic: Prognosticul pentru dermatita atopica la caini este bun, desi este necesara terapie pe intreg parcursul vietii la majoritatea cainilor. Recidivele cu infectii secundare sunt comune, iar tratamentele personalizate sunt importante.
Tratament
Tratament acasa: Exista produse pentru tratarea mediului in care traieste cainele pentru a reduce expunerea la alergeni (pollen, praf). Filtrele cu carbune pot fi benefice.
Tratament clinica: Medicul veterinar poate recomanda un tratament medicamentos impotriva infectiilor pielii sau a celor auriculare, dar si pentru a combate mancarimea asociata dermatitei alergice. Acesta tratament poate sa includa medicamente cu administrare orala, precum si bai frecvente si curatarea urechilor. Daca se fac teste de sange sau cu probe de piele pentru a identifica cauza alergiei, se poate ajunge si la imunoterapie (vaccin sau injectii pentru alergie), care se vor administra subcutanat. Proprietarii animalelor de companie pot invata cum sa faca injectiile subcutanate, care de obicei reprezinta tratamente care trebuie administrate pentru tot restul vietii animalului. Cu ajutorul tratamentului injectabil, 50 pana la 75% din cainii cu dermatita atopica vor avea un raspuns bun (e posibil sa necesite si alte ingrijiri medicale) sau chiar excelent (nu vor mai necesita alte ingrijiri medicale). Ameliorarea clinica evidenta ar putea necesita cateva luni de la instituirea imunoterapiei, iar la unii caini chiar pana la un an.
Alergii ale pielii (Pisica)
Alergiile la pisici se prezinta adesea ca probleme ale pielii, spre deosebire de oameni care stranuta, tusesc si le curge nasul ca reactie la alergeni. Alergiile pielii la pisici au multe cauze, incluzand sensibilitatea la particule inhalate, alimente si muscaturi de insecte.
Denumire populara: Alergie inhalatorie, alergie alimentara, alergie la muscaturile de purici
Denumire stiintifica: Dermatita alergica inhalatorie (Atopie), hipersesibilitate alimentara, hipersesibilitate la muscaturile de purici
Diagnostic
Semnalmente clinice primare: Mancarimi (prurit), scarpinat, lins, mestecat, pierderea parului (alopecie), piele rosie si iritata, zone solzoase, cruste sau mici umflaturi pe piele.
Semnalmente clinice secundare: Ingrosarea si hiperpigmentarea pielii, vomarea ghemelor de blana sau par in fecale.
Incidenta boala: Intre 10% si 30% dintre pisici dezvolta alergii inhalatorii. Incidenta alergiilor alimentare la pisici nu este cunoscuta. Alergia la muscatura puricilor este comuna la pisici si unii medici dermatologi veterinari o considera cea mai comuna alergie a pielii a pisici.
Distributie geografica: Alergiile la purici si cele inhalatorii sunt raspandite in climatele temperate si, in lunile calde, in zonene ne-temperate. Alergiile alimentare nu au o anumita distributie geografica.
Cauze: Alergie sau hipersensibilitate la polen sau alti alergeni din mediu, alimente sau aditivi alimentari, muscaturi de insecte.
Diagnostic diferential: Chilotieloza, raia otodectica (paraziti auriculari), scabie, dermatofitoza (ciuperca inelara), alopecia pishogena
Prognostic: Alergiile la alimente sau la purici pot fi controlate prin trecerea la mancare hipoalergenica si prin eliminarea parazitilor din mediul de viata. Alergia la inhalanti este mai greu de controlat deoarece alergenii sunt mai greu de evitat. Totusi, multe pisici cu alergii atopice pot fi tratate cu medicamente pentru controlul simptomelor sau prin hiposensibilizare.
Tratament
Tratament acasa: Limitati expunerea la alergenii identificati. Daca pisica este alergica la purici, este necesar sa tineti sub control drastic problema puricilor atat de pe pisica, cat si mediul sau de viata. O singura muscatura de purice poate genera mancarimi puternice. Daca pisica este alergica la polen, tineti pisica in casa pentru a preveni acumularea alergenilor in blana. Daca pisica va permite, puteti elimina alergenii din blana prin imbaiere. Unele pisici sunt alergice la praful din casa si la acarieni. Puteti folosi filtre de aer in casa pentru a scadea concentratia acestor alergeni. Daca i s-a prescris mancare hipoalergenica, pisica nu va primi niciun alt tip de mancare.
Tratament clinica: Poate fi necesara efectuarea de teste alergice, sau testarea mancarii hipoalergenice pentru a determina cauza alergiei. Medicul poate prescrie si medicamente pentru controlul simptomelor, inclusiv glucocorticoizi, antibiotice, antihistaminice si suplimenti cu acizi grasi. Pot fi recomandate hiposensibilizarea sau injectii impotriva alergiilor. Hiposensibilizarea se realizeaza printr-o serie de injectii cu cantitati din ce in ce mai mari de alergeni pentru a creste toleranta la acestia.
Alergii alimentare (Caine)
Este o boala destul de des intalnita la caini si care se manifesta in principal prin prurit (mancarimi) al pielii si urechilor si poate de asemenea afecta tubul digestiv. De obicei atat diagosticul cat si tratamentul alergiei alimentare se face folosind dieta bazata pe o sursa noua de proteina (proteina cu care cainele nu a mai venit in contact in alimentatia sa inainte)sau reducerea cantitatii de proteina ingerata.
Denumire populara: Alergie alimentara
Denumire stiintifica: Alergie alimentara
Diagnostic
Semnalmente clinice primare: mancarimi pe piele, otita, vomismente, diaree, flatulenta
Semnalmente clinice secundare: Piodermita(infectia a pielii), excoriatii (tarume ale pileii in urma scarpinarii violente), lichenificare (ingrosare a pielii).
Incidenta boala: Nu este cunoscuta raspandirea exacta a alergiilor alimentare; totusi, 20-30% dintre cainii cu alergii alimentare sufera si de alte alergii (alergii la factori din mediu sau la purici).
Distributie geografica: Nu este cunoscuta nicio predilectie geografica pentru aceasta afectiune.
Cauze: Reactie de hipersensibilitate (corpul reactioneaza la mancare ca si cum ar fi un invadator periculos)
Diagnostic diferential: Dermatofiti, sindromul intestinal inflamator sau orice afectiune gastrointestinala care deteremina diaree
Prognostic: Favorabil, daca se tine cont de necesitatile alimentare ale animalului
Tratament
Tratament acasa: Daca este suspectata alergia alimentara consultati un veterinar pentru a elimina alte posibile cauze pentru simptomele cainelui. Mai mult, dietele bazate pe un produs comercial cu o proteina noua din comert folosite pentru a diagnostica si trata alegiile alimentare pot fi obtinute numai cu reteta, iar dietele bazate pe o proteina noua gatite in casa sunt cel mai bine pregatite si administrate sub indrumarea unui veterinar.
Tratament clinica: Primul pas in diagnosticarea alergiilor alimentare este eliminarea altor posibile cauze pentru simptomele cainelui. In lipsa kiturilor de diagnostic alergologic, alergiile alimentare sunt diagnosticate si tratate prin introducerea unei diete bazate pe un produs comercial cu o proteina noua, o dieta ce contine proteine pe care cainele nu le-a mai incercat inainte, cum sunt cele pe baza de iepure sau caprioara. Se administreaza aceasta dieta timp de 6-8 saptamani, apoi se reintroduce dieta anterioara, care se suspecteaza ca ar fi provocat alergia. Daca simptomele dispar pe durata administrarii dietei bazate pe un produs comercial cu o proteina noua si reapar la reintroducerea dietei anterioare, o alergie alimentara poate fi diagnosticul, iar cainele este trecut pe o dieta bazata pe un produs comercial cu o proteina noua pentru restul vietii.
Actiuni preventive: Un proprietar care suspecteaza cainele ca ar suferi de alergie alimentara ar trebui sa duca animalul la un medic veterinar pentru analize si diagnosticare. Respectarea cu maxima strictete a regimului reprezinta cheia tinerii alergiei sub control.
sursa : veterinarulconstanta , animalutul , zooland , animale